Nie przerabiam - nie kradnę, czyli Microsoft Vs. modyfikacje

Forum poświęcone roz(g)rywce na konsolach Xbox i Xbox 360. Dyskusje o najnowszych produkcjach (ale tych starszych również!) na sprzęty do grania od MS.

Nie przerabiam - nie kradnę, czyli Microsoft Vs. modyfikacje

Postprzez TomisH 14 sty 2010, o 15:15

http://www.gamikaze.pl/Xbox/Aktualnosci ... onsol.aspx

Polski oddział Microsoftu postanowił zareagować na problem piractwa obecnego na konsoli Xbox 360. Rozpoczynająca się specjalna kampania potrwa do początku lutego 2010 roku i składać się będzie z kilku elementów. W ramach akcji uruchomiono już jej stronę.

Odwiedzający mogą tam odszukać wszystkie informacje związane z problemem nielegalnego przerabiania konsol, takie jak: komentarze prawników dotyczące funkcjonowania prawa o ochronie praw autorskich w Polsce, odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania związane z piractwem, czy wywiady z polskimi wydawcami, którzy starają się wytłumaczyć szkodliwość piractwa i jego złego wpływu na rozwój rynku elektronicznej rozrywki.

Do udziału w akcji zaproszono doskonale znanych graczom dziennikarzy branży gier, którzy swoimi nazwiskami firmują najbardziej popularne media o grach wideo w Polsce. W krótkich wypowiedziach przed kamerą starają się odpowiedzieć na pytanie "dlaczego nie przerobili swojej konsoli?". Filmy będą systematycznie udostępniane na oficjalnym kanale akcji "Nie przerabiam – nie kradnę".

Dla wszystkich graczy, którzy zdecydują się odwiedzić stronę przygotowano konkurs w którym można wygrać kolekcję wszystkich oryginalnych gier wydanych w Polsce na Xboksa 360 przez Microsoft (w chwili obecnej to 30 tytułów), a także bony towarowe sieci Empik - jednego z partnerów akcji.

"Poprzez naszą akcję chcemy zwrócić uwagę na szeroki problem piractwa obecnego w Polsce, który dotyczy nas wszystkich: wydawców gier, producentów konsol, sieci handlujące legalnym oprogramowaniem, a także samych graczy, którzy nie mogą korzystać w jeszcze większym stopniu z polskich wersji językowych gier, ciekawszych promocji, niższych cen itd." - powiedział Jakub Mirski, Marketing Manager w Microsofcie.

"Gracze to jedna z najbardziej zaangażowanych w swoją pasję grup konsumenckich, pokazująca na każdym kroku swoje przywiązanie do gier wideo. Dlatego chciałbym podziękować wszystkim tym, którzy kupując oryginalne wersje gier, wspierają naszą branżę" – dodał Mirski.

Komentarz, pytania?
TomisH
Administrator

Gadu: 0

Re: Nie przerabiam - nie kradnę, czyli Microsoft Vs. modyfikacje

Postprzez Maugan Ra 14 sty 2010, o 15:22

jak dla mnie bardzo fajnie się zapowiada, oby tylko strona się rozwijała, dodawała ciekwe artykuły, wypowiedzi, i podpowiadała gdzie taniej można nabyć gry :) żeby za 2 miesiące nie umarło to śmiercią naturalną...
Spartans never die, they're just missing in action
Obrazek
Every neuron in my head is firing with just Reach Reach Reach
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez Jedah 14 sty 2010, o 15:34

Zdecydowanie milej bym zareagował na jakikolwiek ruch MS w stronę polskiego Live. Reklama w mediach itd, a tak zaczyna się event, który prawdę mówiąc średnio mnie - jako pospolitego klienta interesuje.
Co do samej akcji widać, że piraci mocno zaszli za skórę Microsoftowi. Uważam też, że tępienie tego rynku powinno się zacząć od serwisów, które konsole przerabiają "naprawiają" "aktualizują" (i tym samym strzelają sobie w stopę, gdyż często sprzedają tez oryginalne gry).

Do konkursu trzeba zrobić wideo, a ja jestem niefotogeniczny :pot:
Obrazek
Pogromca nerdów, syfonów, faxów, mihów i temu podobne
Naczelny przywódca Zakonu Wesołego Gracza Hejloł ("trójki" bo reach ssie)
Jedaszkowy Blip
Jedah
Redaktor

Gadu: 2070630

Postprzez Maugan Ra 14 sty 2010, o 15:41

Polska nie jest jedynym krajem w którym nie ma Live a jest sprzedawany x0, fakt powinni skończyć te ceregiele i powiedzieć jasno że w tej generacji live nie uświadczymy a nie wodzić nas za nosy... z drugiej strony Polscy gracze też nie są do końca oki... znam kilku którzy maja PS3 i x0 z czego klocka oczywiście przerabiają i grają na piratach a $ony nabijają kieszenie i nawet nie narzekają że gry są drogie - hipokryzjia - problem piractwa jest ogromny, co można zauważyć choćby przy ostatnich nagrodach the best of - czy coś takiego- które rozdaje Empik, gdzie zbiera info co najlepiej sprzedawało się u nich w sieci... gry na x0 nie uświadczysz, samej konsoli też... bo po co kupić w Empiku jak na Allegro do nie dawna kupiłeś taniej już przerobioną...
Obrazek
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez GL1zdA 14 sty 2010, o 15:58

Wystarczyłoby przycisnąć allegro, żeby był zakaz sprzedaży przerobionych konsol - z tego źródła ludzie korzystają najczęściej. Ale to są takie jełopy, że do nich nic nie trafia, nawet jak na aukcji wystawione jest nielegalne oprogramowanie.
Obrazek
GL1zdA

Gadu: 5319538

Postprzez TomisH 14 sty 2010, o 16:00

Allegro jest partnerem akcji :tak:
TomisH
Administrator

Postprzez Maugan Ra 14 sty 2010, o 16:00

alegro współpracuję z tą akcją... serwis podobno stara się eliminować aukcje z przerobionymi x0 :]

edit. Tomku uprzedziłeś mnie :P
Obrazek
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez TomisH 14 sty 2010, o 16:02

Swoją drogą - jest 14 stycznia, akcja dopiero startuje, a potrwa do początku... lutego. Krótko.
TomisH
Administrator

Postprzez GL1zdA 14 sty 2010, o 16:03

Maugan Ra napisał(a):alegro współpracuję z tą akcją... serwis podobno stara się eliminować aukcje z przerobionymi x0 :]

edit. Tomku uprzedziłeś mnie :P

Bardzo skutecznie to robią, widać szczególnie w dziale PSP. (nie wiem jak statystyki, ale wydaje mi się, że PSP jest chyba najczęściej przerabiana w Polsce). X-pudeł trochę mniej, no i trzeba się wysilić przy wyszukiwaniu :P
Obrazek
GL1zdA

Gadu: 5319538

Postprzez Maugan Ra 14 sty 2010, o 16:08

akcja jest M$ więc nic dziwnego że Allegro nie sciągneło nic związanego z PSP :D
Obrazek
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez Jedah 14 sty 2010, o 16:08

po banach pirackich konsol nie znajdziesz po "przerobiona" ale po "zaktualizowana" :D http://www.synitops.com.pl/index.php?cPath=21_26
Obrazek
Jedaszkowy Blip
Jedah
Redaktor

Postprzez North 14 sty 2010, o 16:11

Serwisami przerabianych konsol zainteresowała się swego czasu prokuratura i Policja. Modyfikacja PSP nie oznacza tylko i wyłącznie grania w pirackie pozycje. To również ogromna scena HomeBrew. Nie wiem jak jest teraz, ale swego czasu wiele osób przerabiało PSPki własnie po to, żeby mieć dostęp do użytecznych, amatorskich programów.
Obrazek
North

Postprzez Jedah 14 sty 2010, o 16:13

Ale kolosalna scena homebrew jest też na xbox http://www.xboxscene.com/
Obrazek
Jedaszkowy Blip
Jedah
Redaktor

Postprzez steemm 14 sty 2010, o 16:13

Obrazek

i tyle w temacie
Obrazek
steemm
Komentator
Komentator

Gadu: 8373327

Postprzez Maugan Ra 14 sty 2010, o 16:14

jasssne...
Obrazek
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez steemm 14 sty 2010, o 16:16

A co uważasz że producent ponosi straty ?
to że nie ma zysku nie znaczy że ktoś mu ukradł ten zysk, po prostu kto miał kupić to kupił, rynek sam zweryfikował jakoś produktu, patrz ile kopi ludzie kupilli MW2 na PC od wujka reloaded :rotfl:
Obrazek
steemm
Komentator
Komentator

Postprzez Maugan Ra 14 sty 2010, o 16:18

oczywiście że ponosi straty... a gadanie że piracenie nikmu nie wyrządza krzywdy jest naiwne... to kradzież wartości intelektualnej...
Obrazek
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez steemm 14 sty 2010, o 16:21

wiesz gadanie że ktoś ponosi straty to można sobie miedzy bajki wsadzić nie można ponieść strat od czegoś czego sie nigdy nie miało, straty od zera zawsze będą zerem :) jakbyś nie liczył
a co do własności intelektualnej to niech tak nazywają sprawę od razu, bo z takich stron to dla nich
złodziej co ukradł samochód == osoba ściągająca choćby nawet muzykę z rapida
Obrazek
steemm
Komentator
Komentator

Postprzez TomisH 14 sty 2010, o 16:22

Jedah napisał(a):Ale kolosalna scena homebrew jest też na xbox http://www.xboxscene.com/

Kolosalna? W przypadku 360-ki? Nie wiesz co mówisz.

Kolosalna to była za pierwszego Xboksa. Ta teraz wciąż ledwie raczkuje.
TomisH
Administrator

Postprzez Maugan Ra 14 sty 2010, o 16:23

czyli jak ty napiszesz swoją prace magisterską a ja ją skseruję i dostanę 5 a poźniej sprzedam to nie jesteś stratyny wcale...
Obrazek
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez conrad b. hart 14 sty 2010, o 16:24

Hmm... chciałbym trochę podrążyć temat i tak się zastanawiam tylko nad tym wpisem:

Obrazek

Wg interpretacji tego co napisali, można zrobić sobie kopię bezpieczeństwa na którą prawo zezwala, ale nie można z niej korzystać... Bo posiada się działający oryginał. Ale nośnik oryginału może się "zużyć" np. uszkodzić, w takim wypadku musimy "uciekać się" do kopii bezpieczeństwa - ale nie możemy z niej korzystać, bo mamy nie przerobioną konsolę - jednak biorąc pod uwagę fakt iż oryginał posiadamy ale ten nie działa bardziej niż działa to mamy podstawę prawną do przerobienia konsoli czy nie ?? Bo w takim wypadku wychodzi (jakby nie patrzył) i tu cytując tłumaczenie Microsoft'u:
utworzenie kopii zapasowej gry (lub programu) tylko i wyłącznie w momencie w którym kopia programu jest niezbędna do jego poprawnego działania

Niemożliwe jest stwierdzenie kiedy nośnik z przykładowo grą zostanie uszkodzony, co za tym idzie każdy logicznie myślący użytkownik robi od razu kopię bezpieczeństwa po to, aby w przyszłości móc z niej korzystać. Tak samo jak niemożliwe jest zrobienie działającej kopii z niedziałającego już oryginału. I tutaj kółko się zamyka. Albo przerabiasz konsolę i grasz na kopii, patrząc z żalem na oryginał stojący na półce, albo idziesz i kupujesz drugi - na co mało kogo stać :roll:
Rozwalił mnie natomiast ostatni wpis:
w przypadku gry na Xbox 360 nie jest to wymagane

Oczywiście w takim przypadku Microsoft daje dożywotnią gwarancję na produkty i nośniki bo one się przecież nie uszkadzają i się nie psują :] Chciałbym usłyszeć bądź przeczytać podstawę prawną, dlaczego nie można wykonywać kopii gier na Xklocka - bo na stronie nic na ten temat nie znalazłem...

Sam ostatnio miałem taki przypadek (tyle że na PC) że chciałem pograć w Splinter Cell Chaos Theory, niestety nośnik odmówił posłuszeństwa i płytka albo nie startowała, albo jak już się uruchomił instalator to wyskakiwał pod koniec instalacji błąd w kopiowaniu jakiegoś pliku i to po sam koniec tego procesu... Tutaj poratowałem się właśnie kopią, którą zrobiłem parę dni po zakupie gry i którą trzymałem wraz z oryginałem w pudełku. Tyle że ja PC'ta przerabiać nie musiałem, ale z konsolą jest inaczej...
Obrazek
Obrazek
conrad b. hart

Postprzez steemm 14 sty 2010, o 16:42

Maugan Ra napisał(a):czyli jak ty napiszesz swoją prace magisterską a ja ją skseruję i dostanę 5 a poźniej sprzedam to nie jesteś stratyny wcale...

jakby ktoś zarobił na tym to czemu nie ja i tak na niej nie zarobie to i stratny nie bede
Obrazek
steemm
Komentator
Komentator

Postprzez Maugan Ra 14 sty 2010, o 16:46

to jak napiszesz prace to podeślij mi na meila...
Obrazek
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez steemm 14 sty 2010, o 17:52

zdobądź ja tak jak zdobywają to piraci, im nikt nie wysyła gier do domu ;)
podam ci teraz moje ip zhakieruj mi kompa

Spoiler:
Obrazek
steemm
Komentator
Komentator

Postprzez spaidi 14 sty 2010, o 18:03

conrad b. hart napisał(a):Sam ostatnio miałem taki przypadek (tyle że na PC) że chciałem pograć w Splinter Cell Chaos Theory, niestety nośnik odmówił posłuszeństwa i płytka albo nie startowała, albo jak już się uruchomił instalator to wyskakiwał pod koniec instalacji błąd w kopiowaniu jakiegoś pliku i to po sam koniec tego procesu... Tutaj poratowałem się właśnie kopią, którą zrobiłem parę dni po zakupie gry i którą trzymałem wraz z oryginałem w pudełku. Tyle że ja PC'ta przerabiać nie musiałem, ale z konsolą jest inaczej...

No właśnie jestem ciekawy jak ma się prawo do tego jak w moim przypadku zakupiłem zaraz po premierze grę The Movies. Ostatnio chciałem ją ponownie zainstalować niestety wywala jakiś błąd i teraz moje pytanie; mogę ściągnąć kopię zapasową i zainstalować na mój komputer z CD-keya z mojego (zakupionego, niedziałającego) oryginału czy nie ?
Kliknij na sygnaturkę :)
Obrazek
spaidi
Komentator
Komentator

Gadu: 7371377

Następna strona

Powrót do Microsoft Xbox