Mit Gatunku

Forum poświęcone roz(g)rywce na komputerach osobistych. Gry pod Windowsy, Linuksy, MacOsy - rozmowy o nich to właśnie tutaj.

Mit Gatunku

Postprzez driv 25 gru 2009, o 10:10

Interesuje mnie jakie gry waszym zdaniem są ojcami dobrego gatunku :D Dajmy na to Doom czy nasz ukochany :P Duke Nukem które w dawnych czasach były wielkimi hitami a dziś wspominane z łezką w oku... ??
"Rzeczy niemożliwe Od Ręki, Cuda do trzech Dni"
My Channel http://www.youtube.com/user/tvgamess
Życie to ciągła gra... :snajper:
Obrazek
driv

Gadu: 11894038

Re: Mit Gatunku

Postprzez Ufolec 25 gru 2009, o 19:14

Dune II - ojciec RTS na PC (mylić może nieco rzymska liczba "II" przy nazwie, gdyż zwykły Dune był przygodówką ;-))
Symbol rodu Harkonnen'ów w moim awatarze :-)
Ufolec

Gadu: 0

Postprzez steemm 25 gru 2009, o 20:24

ja ciągle wierzę że wyjdzie jakaś gra RPG z gatunku dragons & dungeons i będzie tak dobra jak neverwinter nights
Obrazek
steemm
Komentator
Komentator

Gadu: 8373327

Postprzez theArturEK 26 gru 2009, o 04:47

O ile nazwa tematu jest niezbytnio adekwatna do treści, o tyle wiem o co chodzi :D Więc chyba tak:
FPS - bezapelacyjnym ojcem gatunku jest Wolf 3D :D Świetna gierka, niemców się tłucze (nie bym miał coś do niemców)
RTS - w to się nie bawiłem, ale kamieniem milowym zdaje mi się był Warcraft - ale zapoczątkował szał na rts właśnie wspomniany tutaj Dune II (nie wiedziałem nawet, że część 1 była przygodówką :D )
rpg - tutaj była masa kamieni milowych, ale jednym z najważniejszych etapów w historii, to chyba Ultima była. Niesamowita gierka (grałem w 6 - 7 część - nie przeszedłem, ale bardzo miło wspominam, jeszcze z pewnością wrócę do tej gierki).
Zręcznościówki - PRINCE OF PERSIA - niekwestionowany król zręcznościówek, coś wcześniej było, ale to książę zapadł w pamięć :D
No i jeszcze przygodówki - tutaj będę szczery, że nie mam pojęcia, to najstarszy gatunek gier (pomijając proste zręcznościówki) który zrewolucjonizował elektroniczną rozgrywkę. Początkowo nawet nie miały grafiki (rpg zresztą tez z początku nie miało), ale i tak były hitami - jak na swoje czasy oczywiście :)
A jeśli chodzi o ścigałki - need for speed? Nie mam pojęcia, ale na pewno coś z czasów Commodore czy Atari. Na Commodorce mam Need For Speed 1 - ponoć było kiedyś hitem.

To taka moja prywatna lista, pewnie niektórzy się ze mną nie zgodzą, a niektórzy wręcz wyśmieją, ale na obecny stan wiedzy, to jest to najlepsza lista, jaka przyszła mi do głowy :) Zresztą większość gier, o których tutaj mowa, to jest starsza ode mnie ;)
Gracz też jest człowiekiem - potrafi kochać, nienawidzić... Ja na ten przykład kocham Fallout.
theArturEK
Komentator
Komentator

Postprzez Garraty 26 gru 2009, o 12:35

theArturEK napisał(a):A jeśli chodzi o ścigałki - need for speed? Nie mam pojęcia, ale na pewno coś z czasów Commodore czy Atari. Na Commodorce mam Need For Speed 1 - ponoć było kiedyś hitem.

a cóż to za farmazony? NFS i Commodore :rotfl: :shock: :o
to było na pierwsze domowe PC :pot:
Garraty

Postprzez steemm 26 gru 2009, o 12:41

ze starych przygodówek świetnie wspominam grę Kupiec(nie wiem czy tak się na pewno nazywała, ale można tam było w kopali kopać diamenty, podróżować po mapie, generalnie długie godziny spędziłem nad tą grą) z comodore64 :)
w czasach PII u kumpla gało sie w grę Little big adventures też przygodówka
to już prędzej seria lotus z amigi
Obrazek
steemm
Komentator
Komentator

Gadu: 8373327

Postprzez theArturEK 26 gru 2009, o 14:41

Garraty napisał(a):
theArturEK napisał(a):A jeśli chodzi o ścigałki - need for speed? Nie mam pojęcia, ale na pewno coś z czasów Commodore czy Atari. Na Commodorce mam Need For Speed 1 - ponoć było kiedyś hitem.

a cóż to za farmazony? NFS i Commodore :rotfl: :shock: :o
to było na pierwsze domowe PC :pot:

Może to i nie było tego na Commodore, ale przy wgrywaniu gry z kasety pisało, że Need For Speed - wtedy się nie interesowałem tym tematem, a i gra mi się nie podobała, ale pamiętam, ze był w niej widok z środka :D No i coś byś mógł wnieść do tematu, zamiast wyśmiewać się z mojego zacnego posta pisanego późną nocą :hejka:

A co do ścigałek - właśnie, Lotus, jak ja mogłem o tym zapomnieć :D :D :D Muszę sobie chyba podłączyć Amigę i odpalić Lotus 3 - świetną muzykę miał ;)
Gracz też jest człowiekiem - potrafi kochać, nienawidzić... Ja na ten przykład kocham Fallout.
theArturEK
Komentator
Komentator

Postprzez Ufolec 26 gru 2009, o 17:44

ja na PC (386) miałem Lotus III, genialna gierka, super pomysł z tym radiem i odsłuchiwaniem muzyki, czy to podczas jazdy czy właśnie z widokiem tego radia ; )) Z tego co wyczytałem pierwsza część wyszła w 1990, później kolejno druga część w 1991 i trzecia którą już miałem zaszczyt grać (ponoć najlepsza, trzy auta do wyboru !! no i najlepsze cechy z dwóch poprzednich części :-P) w 1992 roku ;-)
Ufolec

Powrót do PC