Bioshock 2 to gra o narkomanach i pedofilach wg. GL

Masz świeżutkiego newsa? Czytałeś gdzieś o super technologii? Nie czekaj, podziel się wieścią z innymi! Dział poświęcony wiadomościom ze świata gier i techniki.

Bioshock 2 to gra o narkomanach i pedofilach wg. GL

Postprzez steemm 9 lut 2010, o 00:44

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... AID=/20100

Skandal. W grze Bioshock 2 dzieci są wykorzystywane i mordowane. Małe dziewczynki jak psy szukają narkotyków dla swoich panów

Internauci na forach podnoszą, że w grze promowane są antykatolickie wartości. Bioshock 2 dzieje się w mieście Rapture, które jest strefą pozbawioną reguł i zasad. Promowana jest idea – Boga nie ma, można robić co tylko się chce, czyli skrajny liberalizm. – Czyżby gra promowała satanizm – pyta internauta.

Najlepszy kawałek tekstu, jakiś katoświr dorwał się do internetu i pewnie na frondzie znalazł takie dyrdymały, ręce opadają, tak jak ktoś zauważył na wykopie, tekst pisany chyba przez jakiegoś wypaczonego świra z jedynym słusznym radyjkiem w tle.
Obrazek
steemm
Komentator
Komentator

Gadu: 8373327

Re: Bioshock 2 to gra o narkomanach i pedofilach wg. GL

Postprzez GL1zdA 9 lut 2010, o 02:42

O czymś muszą pisać, jak nie sexbox to pedoNekroBioshock. Ja przestałem już zwracać uwagę na takie teksty. Nawet nie staram się wchodzić w polemikę z ludźmi, którze uważają gry za złe, głupie, bo zazwyczaj nie mają pojęcia o czym mówią - coś gdzieś usłyszeli i powtarzają.
Obrazek
GL1zdA

Gadu: 5319538

Postprzez spaidi 9 lut 2010, o 11:56

Szkoda że pewnie żadna z tych osób nie grała nigdy w żadną nowszą grę komputerową. A jak można coś oceniać nie poznając tego ?
Kliknij na sygnaturkę :)
Obrazek
spaidi
Komentator
Komentator

Gadu: 7371377

Postprzez conrad b. hart 9 lut 2010, o 12:24

spaidi napisał(a):Szkoda że pewnie żadna z tych osób nie grała nigdy w żadną nowszą grę komputerową. A jak można coś oceniać nie poznając tego ?

Widzisz Spaidi, to jest właśnie jedna z tych tajemnic Wszechświata, której jeszcze nie zbadano i której normalny ludzki umysł nie jest w stanie pojąć...
Obrazek
Obrazek
conrad b. hart

Postprzez marcus 9 lut 2010, o 13:28

jakiś katoświr

Wpadłeś kiedyś w tej twojej zarozumiałej głowie na pomysł, że takimi wypowiadanymi z niezachwianą pewnością siebie, ex cathedra, stwierdzeniami, możesz obrażać innych?

Nie zgadzać się z czymś/kimś to jedno, bycie chamem - drugie
marcus
Komentator
Komentator

Gadu: 0

Postprzez Maugan Ra 9 lut 2010, o 13:36

marcus rozumiem że wypowieć steemma nie lezy Ci ze względu na mocny ton wypowiedzi, ale ktoś tko pisał ten artykuł zasłużył sobie na taki komentarz, pozatym chyba katolikt to cos całkiem innego niż katoświr...
Spartans never die, they're just missing in action
Obrazek
Every neuron in my head is firing with just Reach Reach Reach
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez steemm 9 lut 2010, o 14:19

marcus napisał(a):
jakiś katoświr

Wpadłeś kiedyś w tej twojej zarozumiałej głowie na pomysł, że takimi wypowiadanymi z niezachwianą pewnością siebie, ex cathedra, stwierdzeniami, możesz obrażać innych?

Nie zgadzać się z czymś/kimś to jedno, bycie chamem - drugie

chamem ? pffff ktoś ma wyprany mózg jakimiś głupotami i przeraża go to że ktoś może nie wierzyć w boga

druga sprawa ten ojciec jest idiota, gra ma wyraźnie oznaczenie +18
Obrazek
steemm
Komentator
Komentator

Postprzez GL1zdA 9 lut 2010, o 16:54

steemm napisał(a):chamem ? pffff ktoś ma wyprany mózg jakimiś głupotami i przeraża go to że ktoś może nie wierzyć w boga

Co nie zmienia faktu, że katoświr nie jest odpowiednim określeniem. Nie zwracałem uwagi na to, bo dziś sporo osób takie rzeczy wygaduje i nie mam siły walczyć z całym światem, ale skoro marcus podjął temat, to muszę go poprzeć. Moim zdaniem powinniśmy dbać o kulturę na tym forum. Co innego wygłupiać się, a co innego być wulgarnym.
Obrazek
GL1zdA

Postprzez Maugan Ra 9 lut 2010, o 16:59

GL1zdA napisał(a):
steemm napisał(a):chamem ? pffff ktoś ma wyprany mózg jakimiś głupotami i przeraża go to że ktoś może nie wierzyć w boga

Co nie zmienia faktu, że katoświr nie jest odpowiednim określeniem. Nie zwracałem uwagi na to, bo dziś sporo osób takie rzeczy wygaduje i nie mam siły walczyć z całym światem, ale skoro marcus podjął temat, to muszę go poprzeć. Moim zdaniem powinniśmy dbać o kulturę na tym forum. Co innego wygłupiać się, a co innego być wulgarnym.

co do kultury na forum to jaknajbardziej się zgadzam, ale człowiek kóry swojemu dziecku kupuję grę +18 a poźniej ma pretesję że gra dla tego dziecka jest nieodpowiednia, zachowuję się idiotycznie, dodatkowo wypisuję rzeczy które całkowicie nie są zgodne z prawdą opisując rozgrywkę, jednoczesnie oburzając się na psełdo antykatolickie treści zawarte w tym produkcie...

więc zasługuję na miano świra, a ponieważ to katolik... to steemm użył skrótu myślowego... nie widzę sensu żeby się obrażać...
czytając ten teks ja mógłbym poczuć się obrażony poniweaż ten pan sugeruję iż czekam na gre o ćpunach gdzie bede wykorzystwyał dzieci...
Obrazek
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez Olej 10 lut 2010, o 00:03

Wracając do artykułu, chyba najlepiej pominąć go i nie zwracać uwagi. Fakt rozśmieszyło mnie oburzenie jakiegoś "ojca internauty", w końcu to gra dla dorosłych graczy, którzy są świadomi swoich wyborów, jednak z drugiej strony należy mu się uznanie za to, że sprawdził co to za gra a nie jak większość niegrającego społeczeństwa kupił grę dziecku nie spoglądając nawet na okładkę.

Poziom działu gry w gazecie lubuskiej dobrze obrazuje "recenzja" gry Dark Void

Zacytuję całymi akapitami:
Gra z początku mnie zaskoczyła, a z czasem dosłownie wciągnęła w rozgrywkę i przygodę. Strzelaninie nie ma końca i do tego sobie polatamy.

Tak tajemniczo zaczyna się nasza rozstrzelana jazda. Dosłownie. Biegamy, skaczemy, kryjemy za osłonami i strzelamy. Walka jest największym smakiem gry. Gość taszczy olbrzymi karabin skutecznie go używając.

System walki nie jest czymś nowym, nie ma w grze powymyślanych rozwiązań. Biegamy i walczymy, strzelając przy tym ile tylko się da. Bardzo przydatną opcją, jest możliwość zbliżenia celu. Coś na wzór celownika karabinu snajperskiego. Walka w dar Void jest dość miodna.

i mój ulubiony (z pierwszym zdaniem następnego akapitu) :love:
Producent zadbał również o fajną i efektowną muzyczkę w grze. To podnosi jakość grania. Sama rozgrywka jest dynamiczna i efektowna. Elementy graficzne również niczego sobie. Rozwalenie obcego charakteryzuje konkretny rozbłysk.

Grafika w grze jest niczego sobie.

Obrazek
Olej

Gadu: 3540378

Postprzez North 10 lut 2010, o 10:19

Grałem wczoraj w Dark Void i faktycznie "niczego sobie". Poziom recenzji świadczy o podejściu autora do tematu, a także tego, jak gazeta traktuje tematykę gier. Szkoda, bo posiada ponad 50 tysięczny dzienny nakład.

Co do zarzutów dotyczących Bio 2 - gry od pewnego czasu poruszają dość poważne tematy i stanowią rozrywkę dla dorosłych osób - a wciąż traktowane są jako zabawa dla dzieci. Tak ukształtowało się nasze społeczeństwo, niestety zmieni się to dopiero wtedy, gdy pokolenia, które grały lub grają, będą stanowić trzon (że tak powiem) społeczeństwa. Poza tym - gry wyszły z podziemia, nie są już pożywką wyłącznie dla hardkorowców, nerdów i nołlajfów. Stanęły w powszechnej kulturze prawie na równi z filmami czy książkami - a przez to interesują osoby, które szukają taniej sensacji. Błędne koło się zamyka i musimy czytać takie smakołyki.
Obrazek
North

Postprzez TomisH 10 lut 2010, o 11:32

TomisH
Administrator

Postprzez Necromos 10 lut 2010, o 22:28

Ja podsumuję ten artykuł w następujący sposób:

Jest to kolejny oburzony rodzic, który nie zna się na rynku i stara się jak Don Kichot z La Manchy walczyć z czymś czego nie ma... Większość ludzi nie dostrzega najprostszego rozwiązania, czyli czytania oznakowań na grach i stosowania się do nich i za to Cenega ma plus u mnie ponieważ broni się tak jak powinna.
To nie jest wina wydawcy, że gry o "mocnych" treściach trafiają do nieodpowiednich osób tylko osób które te gry kupują lub też sprzedają (no ale tutaj kuleje polskie prawo gdyż nie ma żadnych artykułów zabraniających sprzedaż gier w odpowiednich przedziałach wiekowych...) I tak oto powstaje Cho... tzn panowie ojcowie/matki/redaktorzy/naukowcy/itp/itd... frustraci, którzy mówią "gry są złe i nieodpowiednie dla wszystkich"
Obrazek
Necromos

Gadu: 6505925

Postprzez Olej 11 lut 2010, o 00:25

Necromos napisał(a):Większość ludzi nie dostrzega najprostszego rozwiązania, czyli czytania oznakowań na grach i stosowania się do nich

Czyli akcja uświadamiająca naród o oznaczeniach PEGI zupełnie nie przyniosła skutku... Zresztą nie dziwię się, w TV reklamę widziałem raz...
Olej

Postprzez Beliar 11 lut 2010, o 00:46

Heh, znowu się czepiają nie mając pojęcia na dany temat.

Btw, dziwnym trafem przypomina mi to dwie akcje :

a) "Brutalna scena" w Modern Warfare 2 (Terroryści na lotnisku) - wtedy też była afera.

b) Zakazanie Wolfenstein'a w Niemczech :roll:

Mały OT :

Urządzam sobie jutro mały maraton Bioshock + Bioshock 2, ktoś coś robi podobnego? :mrgreen:
Beliar

Postprzez marcus 11 lut 2010, o 00:53

Oznaczenia wiekowe w przypadku dzieł kultury (podział na gry, filmy, muzykę, czy literaturę jest z dzisiejszej perspektywy sztuczny i należy go unikać) powinny mieć charakter orientacyjny, w żadnym wypadku nie powinny zawierać w sobie elementu nakazu, czy ograniczenia. NIe da się sztywno wykroić, zakwalifikować, czy przypisać odpowiedniej treści do rozwoju psychicznego w oparciu o parytet wiekowy, ponieważ analogia ta ma charakter mocno ograniczony. Wiele osób poniżej 18 r. życia doskonale zrozumie motyw przewodni BIoshocka, jako kontrast pomiędzy utopia postulowaną, a jej rzeczywistą formą osiągnięta metodami inżynierii społecznej. równie wielu "dorosłych' zacietrzewienie będzie stało na straży, znanych z powyższego art, błędnych opinii, że gra promuje to, co w rzeczywistości zwyczajnie piętnuje.

@Maugan Ra
Odsyłam do pism Pisua IX, dowiesz się, czy zawarte w grze treści są, jak to określasz "pseudo antykatolickie", pytanie tylko czy są promowane? Nie sądzę...

Cały ustęp o świrach, kulturze, katolikach i skrótach myślowych jest w sobie tak sprzeczny, że aż rozczarowujący...
marcus
Komentator
Komentator

Postprzez Olej 11 lut 2010, o 01:14

marcus napisał(a):powinny mieć charakter orientacyjny, w żadnym wypadku nie powinny zawierać w sobie elementu nakazu, czy ograniczenia.

Czy ktoś tu mówi o jakichkolwiek nakazach, zakazach czy ograniczeniach? Jedyne co trzeba uczynić to uświadomić społeczeństwo na temat oznaczeń na pudełkach z grami ;)
Olej

Postprzez Maugan Ra 11 lut 2010, o 09:19

wybacz marcusie nie czytuję takich rzeczy... i przepraszam że rozczrowałem Cię moją wypowiedzią :pot:
Obrazek
Maugan Ra
Komentator
Komentator

Postprzez steemm 15 lut 2010, o 18:52

a słyszeliście że pomarańczowa kolekcja klasyki Bioshock została przez cenegę ocenzurowana ? :mrgreen: :pot:
http://playa.pl/dodatki-zobacz/content, ... a-gameplay :rower:
Obrazek
steemm
Komentator
Komentator

Postprzez Necromos 15 lut 2010, o 19:30

steemm napisał(a):a słyszeliście że pomarańczowa kolekcja klasyki Bioshock została przez cenegę ocenzurowana ? :mrgreen: :pot:
http://playa.pl/dodatki-zobacz/content, ... a-gameplay :rower:

Hehe, udowodnij, że jak kogoś przebijesz gigantycznym wiertłem to leci z niego krew no udowodnij!!

Nie no to jakiś żart jest jak dla mnie. Gry, które ewidentnie mają oznakowania 18+ i tak są cenzurowanie, niby po co? Bo jak zobaczysz te 10 milionów hektolitrów krwi mniej to będziesz mniej brutalny czy coś? To tylko niszczy klimat jak dla mnie. Już bardziej mogliby dać jakąś opcje wyłączenia krwi tak jak to jest w innych grach ehhh...

edit: OT: Jakby mi ocenzurowali FF13 jakimś cudem to zrobiłbym chyba im jesień średniowiecza w firmie...
Ostatnio edytowano 15 lut 2010, o 19:50 przez Necromos, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Necromos

Gadu: 6505925

Postprzez marcus 15 lut 2010, o 19:44

Wiem, bo takową posiadam.
Nie tyle ocenzurowała, co wydała wersję przeznaczoną na rynek niemiecki, a jakie podejście do przemocy w grach mają nasi zachodni sąsiedzi, wiemy chyba wszyscy.

Pal licho cenzurę. Najabrdziej niepojętym zachowaniem Cenegi jest dla mnie wydanie produktu okrojonego względem wersji premierowej, bez żadnej, powtarzam żadnej wzmianki na ten temat na pudełku, czy stronie internetowej firmy.

Ja osobiście mam gdzieś te hektolitry głupio wylanej cyfrowej krwi, nie sądzę, żeby w jakikolwiek sposób podnosiło to realizm, nierealnej per se rozgrywki. Liczy się jednak zdrowa komunikacja z klientem i pełna informacją na temat prezentowanej przez siebie oferty.

Tam gdzie Cenega powinna siedzieć cicho (vide - temat watku) - wydaje bzdurne i oczywiste komunikaty. Teraz pewnie nabierze wody w usta, kryjąc się jak myszka pod miotła. Uczciwie byłoby jednak przeprosić i wydać patcha, przywracając lepiego i słodkawego smaczku rozgrywce. Bo przypominam drodzy państwo z Cenegi, co w tym kraju nie jest zabronione, jest dozwolone, a jakiejkowlwiek odgórnej dyrektywy cenzurującej Bioshock nie pamiętam, rzecz jasna przez jej niebyt pamietać nie mogę.
marcus
Komentator
Komentator

Postprzez GL1zdA 15 lut 2010, o 21:44

Jak dobrze, że kupiłem angielską kolekcjonerkę, gdy im zaczęły zalegać na magazynie :)
Obrazek
GL1zdA

Powrót do Newsroom